Werken als kaakchirurg

Werken als kaakchirurg

Stel je bent je aan het oriënteren over je beroepskeuze. Wat moet je doen om kaakchirurg (ook wel MKA-chirurg) te worden?

Allereerst moet je je tandarts- en artsdiploma gehaald hebben. In welke volgorde je dat doet, maakt niet uit. Wanneer je je tandartsdiploma hebt, is het soms mogelijk om vrijstellingen voor vakken van je geneeskundestudie te krijgen. Hiervoor kun je informatie inwinnen bij de verschillende faculteiten geneeskunde. Het is voordelig om ook in het buitenland je licht op te steken; soms is die weg sneller.

Andersom, wanneer je je geneeskunde diploma hebt, is het mogelijk om verkorte opleidingen tandheelkunde te volgen, of geïntegreerde tandheelkunde-MKA-chirurgie opleidingen. Ook hier loont het de moeite naast in Nederland, te informeren in het buitenland.

Nadat je beide verplichte vooropleidingen hebt afgerond, moet je de vierjarige opleiding tot MKA-chirurg aan een opleidingsinstituut volgen. In Nederland kun je in Amsterdam (Amsterdam UMC), Groningen (UMCG), Maastricht (MUMC), Nijmegen (UMCN), Leiden (LUMC), Rotterdam (Erasmus MC) en Utrecht (UMCU) de opleiding volgen. Ga in Nederland eens spreken met de opleiders MKA-chirurgie. Zij weten vaak veel van de actuele mogelijkheden, kunnen je adviseren, en wellicht is het mogelijk eventuele wachttijd te vullen met een ANIOS-schap. Hun namen en adressen zijn te verkrijgen bij het secretariaat van de NVMKA (e-mail: secretaris@nvmka.nl).

Wanneer je je diploma MKA-chirurgie in het buitenland hebt gehaald, is het veelal mogelijk door erkenning in Nederland geregistreerd te worden. Dit doe je door je bij de RTS van de KNMT (rts@knmt.nl of telefoon 088 440 43 03) aan te melden.

Ten slotte geeft een buitengewoon lidmaatschap van de NVMKA nog voor je definitief je keuze hebt gemaakt, de mogelijkheid om het vak en de beroepsgroep beter te leren kennen en om contacten voor de toekomst te leggen. Wend je hiertoe tot onze secretaris.

De opleiding tot MKA-chirurg is een lange weg: Tandheelkunde plus geneeskunde, gevolgd door MKA-chirurgie, soms nog een extra specialisatie daarna. Maar het levert je een werkterrein dat zeer boeiend is (sommigen zeggen zelfs dat het hoofd-halsgebied het meest boeiend is), met de breedste opleiding waarin alle aspecten aan bod komen. We verwelkomen elke nieuwkomer met enthousiasme. Steek gerust je licht eens op.

Zoeken binnen de hele website.

Open/Sluit
Snel menu