Programma: Dag 2

Congreslogo NVMKA Arnhem 2024_groen
08:45
- 09:20
Ontvangst, registratie en expositiebezoek
09:20
- 10:30
Sessie 2 - vrije voordrachten en/of MKA-talks
10:30
- 11:00
Pauze en expositiebezoek
11:00
- 12:00

Als spreker neemt Peter Blangé je mee in de wereld van topsport gecombineerd met data, ICT en innovaties.

Peter Blangé

Professioneel volleybal; spelverdeler en aanvoerder, Olympisch Goud Atlanta - Directeur Rotterdam Topsport, Bondscoach Nevobo, Innosport lab Papendal - Presentatie innovatie manager KNVB - Voorzitter atleten commissie van NOC*NSF

12:00
- 12:30
Sessie 3 - vrije voordrachten en/of MKA-talks
12:30
- 13:30
Lunch en expositiebezoek
13:30
- 14:15

Digitalisering in de mondzorg en kaakchirurgie gaat hand in hand met dentomaxillofaciale beeldvorming. De afgelopen tien jaar is 3D-beeldvorming een dominante rol gaan spelen in de dagelijkse praktijk. Toch wordt digitalisering vaak beschouwd als een last, omdat het zowel een tijdsinvestering als knowhow in geavanceerde beeldanalyse vereist. Een mogelijke oplossing kan worden geboden door kunstmatige intelligentie (AI), die een revolutie kan teweeg brengen in de gezondheidszorg door een aantal oplossingen te bieden voor tijdsefficiënte, nauwkeurige en consistente klinische workflows, ter ondersteuning van onderwijs, diagnose en behandelplanning.  De vraag blijft welke rol AI kan spelen in de dagelijkse praktijk. Wordt het onze perfecte assistent? Neemt AI taken over van ons brein? Kan AI het chirurgische brein sturen? Welk antwoord er ook komt, AI zal ongetwijfeld helpen bij de vormgeving van de toekomstige klinische praktijk.

Prof.dr. Reinhilde Jacobs

Hoofd afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie - Beeldvorming & Pathologie KU Leuven

14:15
- 15:00

Condylaire resorptie is een zeer vervelend probleem waar zowel patiënt, orthodontist als kaakchirurg mee te maken kunnen krijgen. Het resultaat van een twee tot drie jaar durende gecombineerde behandeling kan in enkele weken tenietgedaan worden. Deze lezing laat zien hoe we met een data-gedreven benadering de diagnostiek van condylaire resorptie kunnen verbeteren. U wordt meegenomen in de wereld van ‘whole genome sequencing’, zeldzame variant analyse en ‘genome-wide association’-studies, die we gebruiken om de vatbaarheid voor deze aandoening te onderzoeken. Door condylaire resorptie beter te begrijpen en mogelijk te voorspellen, kunnen we de zorg voor patiënten die een gecombineerde chirurgisch-orthodontische behandeling ondergaan, optimaliseren. Deze lezing illustreert hoe de principes van datascience in een onderzoeksetting worden toegepast op een concreet klinisch probleem.

Dr. Pieter-Jan Verhelst

Staflid afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie KU Leuven

15:00
- 15:30
Pauze en expositiebezoek
15:30
- 16:30
Sessie 4 - vrije voordrachten en/of MKA-talks
16:30
- 16:45
Presentatie 69e NVMKA Najaarscongres 2025, Zwolle
16:45
- 17:00
Uitreiking Stipendia
17:00
- 18:00
Afsluiting en borrel

Zoeken binnen de hele website.