NVMKA Najaarscongres: 7 en 8 november 2024, Arnhem

Congreslogo NVMKA Arnhem 2024_groen

Geachte collegae,

Graag nodigt de vakgroep MKA-chirurgie van Rijnstate Arnhem u uit voor het 68e Najaarscongres van de NVMKA dat we dit jaar voor u mogen organiseren. Het congres vindt plaats op 7 en 8 november 2024 in het concertgebouw Musis Sacrum in het centrum van Arnhem gelegen. Het feestelijke avondprogramma is voorzien in het illustere Luxor theater.

Arnhem, de stad aan de Rijn bekend om haar vele groen, mode, duurzaamheid en topsport (Papendal).

Het thema van het Najaarscongres is ‘DATA’.

Het is een actueel en breed thema.

In de sport worden vele data geregistreerd en geanalyseerd om prestaties te verbeteren. Ondernemingen gebruiken data in wiskundige modellen en algoritmes om succesvoller te worden. Iedere dag genereren we bewust en onbewust data in de digitale wereld. In de gezondheidszorg worden data vastgelegd in het EPD. Deze kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en voor kwaliteitsindicatoren. In het streven naar transparantie van de zorg worden PROMS en PREMS gebruikt. Dit alles geeft de mogelijkheid om een dashboard te vullen zodat de patiënten meer inzicht kan krijgen in de behandeling.

Data geven in de gezondheidszorg enorm veel mogelijkheden, maar hoe zit het met de veiligheid, de risico’s van datalekken, wie is eigenaar van de data, en kunnen data ook tegen ons worden gebruikt.

Tijdens beide congresdagen zal het gebruik van data in de verschillende toepassingen in ondernemingen, sport en gezondheidszorg maar ook specifiek in de MKA-chirurgie een plaats krijgen.

Het zal u een beter beeld geven hoe de positie van de arts in de snel veranderende wereld is, waar de kansen liggen, maar ook wat de beperkingen en mogelijk zelfs bedreigingen van beschikbare data zijn.

Wij zien ernaar uit u in groten getale te mogen verwelkomen in Arnhem,

Vakgroep MKA-chirurgie Rijnstate

Sprekers

Dr. Joost van Ginkel
Opleiding: 2004 – 2011: Studie geneeskunde, UMCU 2017 – 2019: Master Tandheelkunde, RadboudUMC 2020 – 2023: Opleiding MKA-chirurgie, UMCU Werkervaring: 2024 – Heden: Waarnemend MKA-chirurg Haaglanden Medisch Centrum 2024 – Heden: Waarnemend MKA-chirurg Haaglanden Clinics 2024 – Heden: Waarnemend MKA-chirurg...
Peter Blangé
Olympisch kampioen en volleybalcoach Peter Blangé was in de jaren ’90 de beste spelverdeler ter Wereld. Als aanvoerder van het Nederlands volleybalteam veroverde hij in 1996 historisch Olympisch Goud, wat later werd gekozen tot “Sportmoment van de Eeuw”. Peter is...
Reinhilde Jacobs
Reinhilde Jacobs is tandarts, parodontoloog met PhD (KULeuven) en MSc in Dental Radiology (Univ London). Ze is gewoon hoogleraar aan de KU Leuven en gasthoogleraar aan het Karolinska Institutet, Stockholm, Zweden en de Dalian Medical University in China. R. Jacobs...
Pieter-Jan Verhelst
Pieter-Jan Verhelst is verbonden aan UZ Leuven in België als Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg, waar hij zich toelegt op orthognatische, schisis, craniofaciale en pediatrische MKA-chirurgie. Hij werd opgeleid aan UZ Leuven (België) onder supervisie van Prof.dr. C. Politis en Prof.dr....
Prof.dr. Frans Feldberg
Frans Feldberg is hoogleraar Data-Driven Business Innovation aan de School of Business and Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op het beantwoorden van de vraag hoe je als organisatie relevant blijft in een wereld waarin data en artificial...
Ralf Zoetekouw
Ralf Zoetekouw, oprichter van Datacation, zal de aanwezigen meenemen aan de hand van een reeks praktische voorbeelden die illustreren hoe AI wordt ingezet in diverse sectoren. Datacation bestaat uit een team van 30 IT nerds met een sociaal karakter, die...

Locaties

Congreslocatie Musis

Het congres zal plaatsvinden in Musis in het centrum van Arnhem. De concertzaal van Musis Sacrum is al sinds 1847 het huis van muziek in Arnhem. Vanaf 2015 is er hard gewerkt aan een ingrijpende vernieuwing van Musis. In mei 2017 is de nieuwe Parkzaal in gebruik genomen, met een opzienbarende glaswand aan de achterkant van het podium en de verbinding met een park. Eind 2017 is de historische Muzenzaal gerenoveerd. Vanaf januari 2018 staat de Muzenzaal weer te schitteren als sfeervolle locatie en concertzaal met behoud van de historische uitstraling. De expositie wordt geformeerd in de Parkzaal, het congres zelf vindt plaats in de Muzenzaal.

Congreslocatie Musis, Velperbinnensingel 15, Arnhem.

Bereikbaarheid

 • Openbaar vervoer: Station Arnhem Centraal ligt op 10 minuten lopen van Musis.

U passeert Hotel Haarhuis (congreshotel) en Luxor Live (feestlocatie).

Het station, hotel, congres- en feestlocatie liggen op 10 minuten loopafstand van elkaar!

 • Parkeergarage Musis, Velperbinnensingel 2 (gelegen tegenover Musis), Arnhem.

Let op: inrijden parkeergarage is alléén mogelijk vanaf Apeldoornsestraat en Velperplein!

 • Q-park Broerenstraat, Broerenstraat 51, Arnhem.

Diner- en feestlocatie Arnhem Luxor Live

Op donderdagavond zal het (vegetarische) walking dinner en feest plaatsvinden in het illustere Luxor Live met passende live music en bekende Arnhemse DJ!

 

 

 

 

 

 

Gelegen vlakbij Hotel Haarhuis en station Arnhem Centraal.

Luxor Live, Willemsplein 10, Arnhem

Congreshotel Haarhuis

U kunt een kamer voor 1 of 2 nachten reserveren bij uw congresregistratie!

Alle kamers zijn voor 2 personen te boeken.

Er zijn 4 kamertypes in optie genomen:

 • Comfy
 • Heritage
 • Superior
 • Signature

Congreshotel Haarhuis**** Stationsplein 1, Arnhem.

 

Andere hotels in Arnhem:

Ibis Styles Arnhem Centrum*** Willemsplein 25

Holiday Inn Express Arnhem*** Nieuwe Oeverstraat 50

Bastion Hotel Arnhem**** Eusebiusplein 1A

 

Pre-course

De Pre Conference Course op woensdagavond 6 november 2024 wordt dit jaar georganiseerd door MegaGen, de hoofdsponsor van de SSKMKA/NVMKA 2024 – 2025:

Facially oriented treatment planning in contemporary implantology.

 

 

 

 

 

Sprekers: dr. Jeroen Liebregts en dr. Tong Xi

In de moderne Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) omvat implantologie veel meer dan alleen het plaatsen van implantaten voor esthetische en functionele tandvervanging. De focus verschuift naar een holistische benadering, bekend als 'facially oriented treatment planning'. Deze methode houdt rekening met de volledige gezichtsharmonie en de functionaliteit van de mond- en kaakstructuren.

Facially Oriented Treatment Planning: Deze integrale benadering kijkt naar de balans en symmetrie van het hele gezicht, inclusief de kaaklijn, lippen en tandbogen. Het doel is om een harmonieuze interactie te bereiken tussen de verschillende delen van het gezicht en de mond, wat zowel de esthetiek als de functionaliteit ten goede komt.

Orthodontie speelt een cruciale rol in deze benadering door:

 • Malocclusies en verkeerde tandposities te corrigeren.
 • Tanden naar ideale posities te verplaatsen voor betere implantaatondersteuning.
 • De occlusies en articulatie te verbeteren, wat essentieel is voor de functionaliteit en esthetiek.

 

Orthognatische chirurgie is essentieel voor:

 • Chirurgische correcties van kaakafwijkingen die orthodontie alleen niet kan oplossen.
 • Harmonisatie van de anterieur-posterieure positionering en de occlusale kant van het bovenfront.
 • Optimalisatie van de kaakpositie en -vorm, wat betere ondersteuning biedt voor implantaten en bijbehorende suprastructuur.

 

Door orthodontie, orthognatische chirurgie en implantologie te integreren, kunnen MKA-chirurgen, orthodontisten en tandartsen samenwerken aan uitgebreide behandelingsplannen, zoals bij patiënten met oligodontie of na uitgebreide aangezichtsletsels. Deze plannen richten zich op het harmoniseren van de occlusie (bijtfunctie), articulatie (spraak) en de positionering van het bovenfront (lachlijn), wat resulteert in een voorspelbaar herstel van de functie en esthetiek.

Programma

19:00 – 20:00 uur       Ontvangst met buffet

20:00 -  22:00 uur       Presentatie

22:00 – 23:00 uur       Interactieve sessie met de deelnemers

 

Accreditatie: 3 punten zijn aangevraagd bij de NVMKA.

Locatie: congreshotel Haarhuis, Arnhem.

Bij de registratie voor deze cursus en het congres kunt u een kamer bij congreshotel Haarhuis boeken.

Activiteiten

MTB-tocht woensdag 6 november 2024 - Veluwe

Graag nodigen we u uit voor de jaarlijkse MTB tocht van de NVMKA op woensdagmiddag 6 november 2024. Hiervoor gaan we natuurlijk naar de Veluwe waar we een adembenemend mooie route voor u hebben uitgestippeld. De tocht zal grotendeels over goed begaanbare gravelpaden lopen.

We starten bij het congreshotel Haarhuis in Arnhem, waarbij we al na een paar honderd meter van het asfalt kunnen en u langs de mooiste stukken van de Veluwe leiden! Uiteraard zorgen we voor versnapering onderweg.

Na de tocht kunt u uw fiets bij het hotel schoonmaken en stallen.

's Avonds zullen we samen dineren in het restaurant van congreshotel Haarhuis.

Bij de registratie voor deze MTB-tocht en het congres kunt u direct een kamer bij congreshotel Haarhuis boeken, ook voor 2 nachten. Alle kamers zijn geschikt voor 2 personen.

Vrije voordrachten

UITNODIGING

tot het houden van een voordracht/MKA-talk

Van harte nodigen wij u uit tot het houden van een vrije voordracht of MKA-talk tijdens het NVMKA Najaarscongres op 7 of 8 november 2024 in Arnhem; bij voorkeur gerelateerd aan het thema: DATA.

 • Reguliere vrije voordrachten

De spreektijd bedraagt 8 minuten waarna 2 minuten beschikbaar zijn voor discussie.

 • MKA-talks

Er is ook ruimte voor zogenaamde MKA-talks, gebaseerd op TED-talks. Deze talks zijn bedoeld om te inspireren, met een origineel idee t.b.v. de MKA-chirurgie; een aansprekende verteller die dat idee personifieert. De spreektijd bedraagt 6 minuten waarna 2 minuten beschikbaar zijn voor discussie. Informatie over TED-talks en de opbouw daarvan, vindt u o.a. via: TED.com.

Inzending

Uiterste inzenddatum van de samenvatting van uw voordracht/TED-talk: 15 september 2024 via: secretaris@nvmka.nl

Een samenvatting voldoet aan de volgende eisen: 

 • Maximaal 250 woorden (Nederlands) voor reguliere voordrachten, 200 woorden bij TED-talk.
 • Lettertype Calibri 11.
 • Aanleveren als Word-versie (geen PDF).
 • Titel in hoofdletters; maximaal 14 woorden.
 • Namen van auteurs in hoofdletters en geen titulatuur vermelden. De naam van degene die de voordracht houdt als eerste vermelden.
 • Maximaal twee regels voor de instelling(en) waar het onderzoek plaatsvond in de volgende volgorde: afdeling, ziekenhuis en plaats en incl. vermelding van affiliaties.

 

Format samenvatting

 • Introductie en doelstelling
 • Materiaal en methoden (zoals duur van het onderzoek, beschikbaar materiaal, toegepaste onderzoeksmethode, omvang cohort, statistische bewerking)
 • Resultaten
 • Conclusie
 • Maximaal drie relevante literatuurreferenties
 • Subsidieverstrekkers, indien van toepassing.

 

Beoordeling

Het NVMKA-bestuur beoordeelt de ontvangen samenvattingen op basis van:

 • Relatie met het thema
 • Kwaliteit
 • Inhoud
 • Originaliteit
 • Relevantie
 • Documentatie
 • Het maximaal aantal te houden voordrachten, passend binnen het congresprogramma.

 

Uiterlijk eind september 2024 ontvangt u bericht over acceptatie of afwijzing van uw voordracht. Op de eventwebsite worden de samenvattingen van de geaccepteerde voordrachten/MKA-talks gepubliceerd.  Na acceptatie van uw voordracht/MKA-talk neemt Ireen Rientjes Congresorganisatie contact met u op voor het maken van de operationele afspraken.

Partners

Het congres is mede mogelijk gemaakt door de volgende partners.

Klik op de logo’s om meer te lezen over deze bedrijven.

Hoofdpartner

Jaarpartners

https://www.nvmka.nl/nvmka-najaarscongres-2024

Zoeken binnen de hele website.