Satisfaction after ear molding in congenital auricular deformations and long-term effectiveness

Satisfaction after ear molding in congenital auricular deformations and long-term effectiveness

Satisfaction after ear molding in congenital auricular deformations and long-term effectiveness

A.L.L. DENIS1, E.C. MELLEMA2,3,4, A. YBEMA2,3,4, K.J. VAN STRALEN3, M.M. Y. MOMMAERTS1,5, H.J. SCHOUTEN2,3,4

1 Dienst MKA, Universitair Ziekenhuis Brussel, Vrije Universiteit Brussel, Brussel, België

2 MKA Kennemer & Meer, Haarlem

3 Afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, Spaarne Gasthuis Haarlem, Haarlem,

4 Rode Kruis Ziekenhuis, Beverwijk

5 Private Clinic Face Ahead Antwerp, Antwerpen, België

 

Inleiding

Congenitale oorvervormingen beïnvloeden het zelfbeeld en sociale interacties. Chirurgische correctie was traditioneel de behandeloptie. Dit is kostbaar en brengt potentiële complicaties met zich mee. Conservatieve behandeling door spalken en tapen op jonge leeftijd is opgekomen als alternatief. Deze studie evalueert de doeltreffendheid van deze behandeling en in welke mate het chirurgie kan vermijden.

 

Methoden

Zuigelingen behandeld tussen januari 2017 en oktober 2022 werden geïncludeerd. De behandeling omvatte tapen van het oor in juiste positie, al dan niet met spalk. Het doel was om binnen zes weken na de geboorte te beginnen. Tevredenheid werd geëvalueerd door ouders en chirurg na de behandeling middels Likert-5-schaal. Tussen januari en februari 2023 werd een follow-up-beoordeling uitgevoerd bij ouders. Correlaties tussen leeftijd, geslacht, type vervorming, spalkgebruik en behandelduur met tevredenheid werden geanalyseerd.

 

Resultaten

De studie omvatte 50 zuigelingen. Gemiddelde leeftijd van behandeling was 24 dagen, met een duur van gemiddeld 28 dagen. De tevredenheid van ouders direct na behandeling was significant gecorreleerd met jongere leeftijd (p=0.03), mannelijk geslacht (p=0.047) en lobulaire vervormingen (p=0.013). De tevredenheid van de chirurg kwam nauw overeen met ouderlijke tevredenheid. Op de lange termijn vond 91,4% van de ouders de procedure de moeite, waarbij lobulaire vervorming geassocieerd werd met betere resultaten (p=0.03). 17% wenst chirurgische correctie in de toekomst. 68% van de prominente oren bleken veranderingen in tevredenheid te vertonen in de loop van de tijd.

 

Conclusie

Deze studie ondersteunt de conservatieve behandeling van aangeboren auriculaire vervormingen met een hoge onmiddellijke en langetermijntevredenheid. Lobulaire oorafwijking vertoonde betere resultaten. Prominente oren veranderden het meest over de tijd.

 

Zoeken binnen de hele website.

Open/Sluit
Snel menu