K.B. MARTINA1, F.C.D. JEDELOO1, J.J.E. KLAASSEN1, N. SU2, J.E. BERGSMA1, 3-4
1 Afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, ACTA, Amsterdam
2 Afdeling Sociale Geneeskunde, ACTA, Amsterdam
3 Afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, Amphia Ziekenhuis, Breda
4 Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, MKA-Groep
Introductie en doelstelling
Het verwijderen van derde molaren bij jonge patiënten is één van de meest voorkomende ingrepen wereldwijd [1]. Met het stijgen van de gemiddelde leeftijd en het verbeteren van de gemiddelde mondhygiëne zijn er op oudere leeftijden echter meer mensen met een natuurlijk gebit, met derde molaren [2]. Sinds medio 2023 is een gestandaardiseerd formulier, gecombineerd met digitale PROMS geïmplementeerd in verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Met dit formulier kunnen grote hoeveelheden aan prospectieve data worden verzameld over de behandeling van derde molaren. Een van de doelen is te onderzoeken wat het effect is van toenemende leeftijd op de verwijdering van derde molaren.
Materiaal en methode
Dit prospectief onderzoek bestond uit 2400 patiënten uit drie verschillende ziekenhuizen. Er werd informatie verzameld over de algemene gezondheid, status van het gebit, de bevindingen tijdens het consult, de behandelwijze en eventuele nabezwaren en PROMS. Naast beschrijvende statistiek is de significantie berekend met behulp van de Mann-Whitney U test, ANOVA en two-sample t-test.
De gemiddelde pijnscore op dag zeven bij chirurgische verwijdering van derde molaren is 3.06 – 5.32 boven de 30 en 2.58 – 5.28 onder de 30. Na chirurgische verwijdering missen patiënten gemiddeld 0.5 werkdagen meer dan bij niet-chirurgische verwijdering, onafhankelijk van de leeftijd. Bij patiënten boven de 30 houdt de pijn langer aan, maar toch missen zij minder werkdagen dan patiënten onder de 30.
Resultaten
De voorlopige resultaten van deze studie bevestigen dat een gestandaardiseerd formulier met gekoppelde PROMS veel waardevolle data kan verzamelen. Deze hoeveelheid aan data kan helpen bij het opzetten van een best practice voor zorg rond derde molaren. Daarnaast tonen deze resultaten aan dat er erg veel data nodig is om gefundeerde conclusies te kunnen trekken.
Referenties
- Friedman, JW. The prophylactic extraction of third molars: a public health hazard. Am J Public Health. 2007;97(9):1554-1559.
- Müller F, Shimazaki Y, Kahabuka F, Schimmel M. Oral health for an ageing population: the importance of a natural dentition in older adults. Int Dent J. 2017 Sep;67 Suppl 2(Suppl 2):7-13. doi: 10.1111/idj.12329. PMID: 29023743; PMCID: PMC9379181.
Dit onderzoek is niet gesubsidieerd.