In Memoriam

14-10-2023

 

In Memoriam

Wij staan in ons vak allen op de schouders van reuzen. 

Deze eerste typisch chirurgische zin van dit in memoriam, is zonder meer van toepassing op de op 3 oktober 2023 op 92-jarige leeftijd overleden Prof.dr. Peter Egyedi, erelid van de NVMKA.

Peter werd in op 8 december 1930 geboren en was van 1973 tot 1985 en van 1992 tot 1996 hoogleraar, opleider en afdelingshoofd van de Kliniek voor Kaakchirurgie in het Academisch Ziekenhuis Utrecht, het latere Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Peter heeft na zijn opleiding tandheelkunde en geneeskunde en na de moeilijke oorlogsjaren, aanvankelijk in de algemene chirurgie gewerkt. Hij is daarna opgeleid te Zürich, Zwitserland bij Prof. Hugo Obwegeser. Zijn proefschrift handelde over de progenie operatie ‘Problematik der Chirurgie der Progenie’, wat tegenwoordig de BSSO genoemd wordt. Als opvolger van de Utrechtse Prof. Tjebbes heeft hij deze technieken in Nederland geïntroduceerd. Hij heeft vele schisispatiënten behandeld en deze kennis doorgegeven aan jongere stafleden. Hij stond daarnaast aan de wieg van de gestructureerde behandeling van de kaakchirurgische oncologische patiënt, waar in die tijd de andere universitaire kaakchirurgische klinieken nog niet aan toe waren.

Peter was in vele zaken zijn tijd en collega’s ver vooruit. Hij was creatief, geestig en wars van protocollen. Hij vond dat je zelf moest nadenken en vooral niets moest aantrekken van adviezen van aanpalende specialismen. Hij is onder andere de geestelijk vader van de toepassing van “the buccal fat pad” voor het sluiten van mond-antrum verbindingen, maar ook van toegangschirurgie naar de neus t.b.v. ernstige schisisneusdeformiteiten zoals de door hem beschreven “degloving of the nose”. Hij is jarenlang lid van de editorial board van het Journal of Cranio-Maxillofacial Surgery geweest. Hij was promotor van 5 proefschriften.

Hij was zonder meer vooruitstrevend wat betreft de toentertijd ongebruikelijke complicatie- en calamiteitbesprekingen. Deze besprekingen werden eenmaal per jaar in de maand januari van het nieuwe jaar gehouden en trokken vele collega’s uit den lande. Arts-assistenten en stafleden presenteerden hun grootste mislukkingen, gestimuleerd door Peter zelf, die zijn gehele leven zijn mislukkingen in een eigen zwartboek heeft bijgehouden. Stafleden en arts-assistenten werden geadviseerd dat ook te doen en er vooral regelmatig in te kijken.

Peter was een bescheiden man die veel ruimte bood aan zijn (jonge) stafleden en arts-assistenten. Jonge stafleden konden zich daardoor ontwikkelen, zich eigen technieken en inzichten meester maken. Als het dan uit de hand liep, of het resultaat zat tegen, dan was hij altijd bereid de collega uit de brand te helpen. Hierdoor voelden jonge chirurgen zich altijd gesteund en leerden van hun fouten. Zo hebben zijn stafleden zich tot ervaren chirurgen kunnen ontwikkelen. Peter was opleider van 21 arts-assistenten.

Bovenstaand in gedachte kunnen wij Prof.dr. Peter Egyedi met recht een reus noemen op wiens schouders wij allen staan.

Peter Egyedi heeft naast zijn werkzaamheden in Utrecht en Zürich ook in Liberia, Sydney en Singapore gewerkt.

Hij was sinds een aantal jaren weduwnaar van Annette en laat drie kinderen en  kleinkinderen achter.

Namens de staf van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het UMC Utrecht,

Toine Rosenberg

 

No data was found

Zoeken binnen de hele website.

Open/Sluit
Snel menu